Acordul informat al pacientului

În conformitate cu Legea 95/2006 și Codul deontologic al medicului dentist, art 11, "Pentru investigaţiile paraclinice şi planul de tratament, medicul este obligat să ceară consimţământul informat al pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia" .

De asemenea, a aparut recent ordinul 1411/2016 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV "Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Acest ordin prezinta in anexa un model pentru formularul de acord informat al pacientului, obligatoriu a fi utilizat de catre toti medicii.
Tot in anexa mai exista si un raport pentru situatii de urgenta de utilizat daca se intampla sa avem o urgenta medicala cu pacient inconstient (foarte rar in practica noastra). Deci, nu se refera la urgentele dentare in care putem si trebuie sa obtinem acordul informat scris al pacientului.

In sedinta consiliului national al CMDR din noiembrie 2016 a fost votat, de asemenea, ca obligatoriu acelasi formular de acord informat.

În acest context, vă recomandăm insistent să întocmiți acest model de acord  scris al pacientului, pentru toate investigațiile și tratamentele pe care i le efectuați!

Lipsa lui constituie abatere disciplinara și va fi sanctionata ca atare de catre comisia de disciplina.

Lipsa consimtământului face totodata inoperabila asigurarea de malpraxis!

Documente Acordul informat al pacientului

Documente