Asigurările de malpraxis

În conformitate cu Legea 95/2006, titlul XIII, art. 483(4), certificatul de membru al CMDR devine operativ numai după încheierea asigurării de răspundere civilă (malpraxis).

Atât medicul dentist cât și cadrele medii din cabinet trebuie să aibă o asigurare de răspundere civilă validă, incheiată individual sau de către cabinete, spitale, policlinici, etc., în calitate de contractant al asigurării.

La vizarea anuală a certificatului de membru CMDR, trebuie să prezentați la secretariat asigurarea de malpraxis în vigoare.

La incheierea politei de asigurare vă recomandăm să vă acordați timpul de discuta cu agentul asigurator si de a citi atent Condițiile de asigurare specifice fiecărui asigurator.

Atenție sporită la:

- riscurile acoperite: va recomandam insistent si acoperirea daunelor morale, in procent de 100%

- perioada de acoperire a riscurilor: e recomandabila clauza de retroactivitate, ideal pt. 3 ani (perioada de prescriptie a plangerilor de malpraxis din codul civil)

- despagubirea mai multor evenimente pe perioada asigurata, in limita sumei maxime de despagubire
 
suma asigurata sa fie la o valoare care sa vi se para suficienta ca si acoperire pentru tipul de risc implicat pentru practica fiecaruia ( stomatologie generala, ortodontie, implantologie, chirurgie orala, etc.)

- majoritatea asiguratorilor solicită în mod obligatoriu existența consimțământului informat scris al pacientului pentru validitatea asigurării

- intervalul de timp de la producerea unui eveniment în care sunteți obligați să anunțați în scris societatea de asigurări (Ex: 3 zile!!! )